Ytor av rubin

Jag har aldrig riktigt köpt kombinationen Flato-Verdura! Verdura-klassisk, ren i steget och alltid elegant. Flato-nervös, nästan lite tondöv men ibland rolig såklart! Flato öppnade på 30-talet dörrarna till sin verkstad/verksamhet åt italienaren som onekligen blommade i USA och också tillverkade en massa fantastiska smycken i samarbetet med vildingen från Texas. Tidigare i år såldes en brosch från Flatos verkstad rekorddyrt för drygt tre miljoner kronor, nog kan man väl misstänka att sicilianaren var inblandad i formgivningen?

Ikonisk brosch anno

Ikonisk brosch anno 1938. Tillverkades åt Millicent Rogers det sista året som Verdura arbetade för Flato.

Smyckevärlden är full av särlingar. En av dessa är JAR, juveleraren från Bronx som via Harvard hamnade i Paris och som också han är Hollywoodstjärnornas favorit.  Även en rubinbrosch av hans hand har sålts rekorddyrt, 2012 klubbades en rubinblomma med 173 carat röd stenar för enorma 30 miljoner kronor. Lily Safra, den kontroversiella miljardärskan, som sålde broschen tillsammans med sina andra JAR smycken, donerade pengarna till välgörenhet. Visst är broscherna fantastiska och äger släktskap med sina ytor målade av rubiner i rött, rött, rött!

jhjh

Av JAR i början av 2000-talet för Lily Safra som sålde sin brosch vidare för nästan 30 miljoner kronor. Priserna på JARs smycken har de senaste tio åren skjutit i höjden! Ingen är idag så dyr som han.

Tribut till en mästare från en annan sådan...

Tribut till en mästare från en annan sådan…JAR goes Verdura!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s