Stora broscher

En stomacher-brosch, som franska kallas en devant du corsage, är väldigt stor brosch som man kanske mest förknippar med diamanter och väldigt förnäma kungligheter från förr. Förvisso en gammaldags typ av smycke som idag väl nästan äger noll aktualitet genomgick också den en förvandling som så mycket annat i början av förra seklet. Jag älskar när gamla former av någonting genomgår en metamorfos och övergår i något radikalt nytt som ändå bevarar den gamla världen/tiden i sin kropp. Förra året såldes en urflott art nouveau-brosch av mästaren Laliques hand. En kvist av guld, emalj, diamanter och en naturlig pärla som fullt ut fyller sitt syfte som brosch à la devant du corsage att täcka stora delar av en kvinnas byst. Underbart är fotografiet med den första ägaren till det då mycket radikala smycket som barskt poserar med sin ultramoderna brosch.

Stor brosch

Stor brosch av mästerlig kvalitet. Den stora broschen av Lalique anno 1900 klubbades för cirka 2 miljoner kronor förra året.

Brochens första lyckliga äger.

Brochens första lyckliga ägare. Jag vågar påstå att de radikala kvinnorna i början av förra seklet var en förutsättning för smyckeskonstens radikala och dramatiska utveckling när 1900-talet var ungt.

År 1925 presenterade Boucheron en av smyckehistoriens läckraste broscher, kraftfull, elegant och alldeles klockren art deco är den fortfarande omtumlande att bevittna. År 2002 sålde Christies i New York en devant du corsage från samma firma och samma tid för 100 000 US dollar. Priserna på fina smycken har haft en extrem utveckling de senaste åren så sannolikt skulle den säljas mycket dyrare idag som den raritet den är. Riktiga godbitar!

Farligt läcker är broschen från 1925, tillverkad av Boucheron och formgiven av deras

Farligt läcker är den gigantiska broschen från 1925, tillverkad av Boucheron och formgiven av deras Lucien Hirtz som låg bakom Boucherons makalösa art-deco smycken som drog världens blickar till sig på världsutställningen i Paris 1925. Lapis, turkos, jade, korall, onyx, diamanter och vitt guld i samspel.

Brosch från samma år i samma material

Brosch från samma år i samma stil som mästerverket ovan; lapis, onyx, korall, jade och diamanter i vitt guld. Klubbades år 2002 för ganska modesta 100 000 US dollar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s