blue moon

Auktionssäsongen är igång igen och en av dess absoluta höjdpunkter är den nu färdigbearbetade blå diamanten som hittades förra året i den legendariska gruvan i Sydafrika där också Cullinandiamanten hittades år 1905. David Bennett, Sotheby´s grand old man, spar som vanligt inte på superlativen när han beskriver den cushionslipade blå diamanten. Återigen upplever Bennett någonting som bara kan upplevas en gång i livet, sann underhållning med brittisk accent! Det blå underverket väger 12.03 ct och ropas ut i spannet 35-55 miljoner Usd om drygt en månad.

Oslipad

Oslipad 29.62 ct, slipad 12.03 carat. Blue Moon i två skepnader. Den obearbetade varianten såldes för nästan 26 miljoner dollar.

För ungefär ett år sedan sålde Sotheby´s världsrekorddyrt en annan blå diamant, the Zoe diamond på 9.75 ct, för nästan 33 miljoner Usd. och nu håller marknaden andan inför den kommande försäljningen. Den stora blå diamanten är döpt till det poetiska namnet the Blue moon och klubbas (förmodligen!) i Genève. Hong Kong är inte längre den självklara platsen för försäljningar av slika exceptionella dyrbarheter. Jag är egentligen inte någon diamanttjej men kombinationen djupt blå-grå färg och det sprakande färgfyrverkeriet som nästan bara en diamant kan ge upphov till är sant magiskt!

På undersökningsbordet...

På undersökningsbordet…

...på ett finger..

…på ett finger..

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s