Nytt och gammalt

Det är väl kul för den lite mossiga firman Tiffany & Co. att de just nu blir förknippade med smycken som i alla fall är aningens cutting edge. En nygammal stjärna på smyckeshimlen är designern Donald Claflin som såldes rekorddyrt i New York i veckan, en liten brosch av honom för firma Tiffany ropades upp från modesta 80.000-120.000 kr till svindlande nästan två miljoner kronor! Claflin som alltid varit känd i branschen och nu också verkar nått ut till en bredare publik arbetade för New-York firman mellan åren 1965-1977 då han plötsligt fick sparken. Han avslutade sin karriär hos Bulgari och dog alldeles för ung 1979 bara 44 år gammal. Innan han skapade coola smycken för Tiffanys räkning arbetade han några år för David Webb och visst kan man väl ana en viss likhet mellan de två mästarna från New York.

Sötnos anno 1967, figur i förcolombiansk stil med korallhuvud och turkos och gudstavar.

Sötnos anno 1967, figur i förcolombiansk stil med korallhuvud och turkos och guldstavar såld för svindlande mycket pengar.

Den större broschen såldes också för över miljonen i veckan!

Den större broschen såldes också för över miljonen i veckan!

En allt annat än mossig firma är Münchenbaserade Hemmerle som i sin nya kollektion gjort coola örhängen med dzi-mönstrat material, kanske agat. Mönstret förekommer i asiatiska kulturer sedan årtusenden tillbaka i syfte att skydda den som bär det. En annan uråldrig symbol som Hemmerle plockat upp i sina smycken är fallossymbolen lingam. Tänk när de rika tanterna  minglar loss med dem dinglandes i sina öron!

Örhängen med felvända briljanter i typiskt Hemmerlemanér och dxi-mönstrade pärlor.

Örhängen med felvända briljanter i typiskt Hemmerlemanér och dzi-mönstrade pärlor.

Lingam och Hemmerle...

Lingam och Hemmerle…

Svart är temat för en häftig smyckeutställning som just nu äger rum i Manchester. Viktorianska sorgesmycken är naturligtvis närvarande och preussiska järnsmycken men också vår egen stjärna Agnes Larsson är representerad. Hennes kraftfulla halsband i kol, trä och hår pryder sin plats i sammanhanget.

Agnes Larsson på ännu en internationell utställning.

Agnes Larsson på ännu en internationell utställning.

Halsband av Larsson.

Halsband av Larsson.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s