Magnifikt minsann!

Historien är en väv av trådar och när man drar i dem börjar det rycka till här och där, trådarna hänger ihop! Se här hur flott stilar och typer kan falla in i varandra och fläta ihop sig i ett historiskt smycke av min favoritfirma Cartier. 2004 sålde Christies det magnifika halsbandet avbildat nedan som tillhört Doris Duke genom arv från hennes mor Nanaline som i sin tur fått det i present av Doris pappa julen 1908. Doris Duke var ett så kallat societetslejon med stor aptit på olämpliga män, fastigheter och smycken. 1925 ärvde hon blott 13 år gammal en gigantisk förmögenhet som hon spenderade glatt under sitt drygt 80-åriga liv. Halsbandet ifråga som inte är riktigt representativt för Dukes samling i övrigt materialiserar i mångt och mycket det som var typiskt för smycken från början av förra seklet och den period som går under namnet belle époque. Det är vitt vitt i platina, diamanter och pärlor i ett motiv med en tidstypisk tofs i slutet av parallella band som är ihopknutna av blommotiv. Men det superlyxiga halsbandet som inhandlades på julafton 1908 hos Cartier i Paris för 18 500 francs pekar också framåt stilmässigt mot den efterkommande art-deco stilen, en stil som firma Cartier excellerade i under flera decennier med underbara smycken i stränga linjer i geometriska formationer. Det ljuvliga smycket i “blandstil” anno 1908 kunde bli ditt år 2004 för cirka 20 miljoner kronor. Jag har en känsla av att det idag skulle kosta betydligt mer!

bell

En skapelse från la belle époque som med sina strikta linjer också  pekar fram mot vad som komma skall. Särskilt bakstycket vittnar om att en ny stil är på väg in!

En mer ren art deco skapelse av samma firma

En mer ren art-deco skapelse av samma firma men från 1930-talet såldes för fem år sedan för cirka 3.5 miljoner kronor.

Sottsass och Cartier

Sottsass och Cartier, renodlad belle époqe som har stilmässiga rötter i 1700-talets franska hovliv och stil. Tillverkat sent 1800-tal men fotograferat 1980-tal av Ettore Sottsass.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s