Braque!

Så skönt det kan vara när antika traditioner återuppstår i modern tappning, när gammalt förenas med nytt och en ytterligare form uppstår som både är självständig och fast förankrad i sina förelöpare och som är trogen men fri etc etc. Till salu hos 1st dibs finns just nu några fantastiska ringar med caméer som är formgivna av Georges Braque, en av kubismens skapare. I början av 1960-talet samarbetade den franske konstnären med en förmögen smyckestillverkare/guldsmed och fick möjlighet att med vansinnigt fria tyglar skapa vad som är några av 1900-talets många höjdpunkter i smyckeskonstens historia. Med tydliga referenser till antiken är de också fullkomligt kongeniala med 50- och 60-talens estetik. De lärde debatterar när och var konsten att gravera caméer uppstod men helt otvivelaktig var det någon gång under antiken. Braques ringar benämnda “Mounichos” och “Doris” efter figurer i antik mytologi är tillverkade i karneol och agat. Den förstnämnda och orangea varianten av mineralet kvarts var det mest använda under antiken och enorma mängder av signetringar från olika antika kulturer finns bevarad och går faktiskt att förvärva till en överkomlig slant, faktiskt betydligt billigare än modernare  Braques ringar!

jj

“Doris”, ring av guld och agat formgiven av Braque och till salu för cirka 180 000 kronor

huh

Arkaisk fågel av Braque anno 1962, till salu för sisådär 210 000 kronor.

Guld och graverad karneol med sfinx, romersk ring från första århundradet e Kr klubbad hos Sothebys 2012 för cirka 35 000 kronor.

Guld och graverad karneol med sfinx, romersk ring från första århundradet e Kr klubbad hos Sothebys 2012 för cirka 35 000 kronor.

Antik came, en riktig kändis anno 27 f Kr

Antik romersk camé i guld , en riktig kändis anno 27 f Kr som går att se i Wien.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s