Hit och dit

Så lynnig man kan vara, ena dan tycker man si och den andra så. Ibland tycker jag att art-nouveau-smycken är aningens för teatraliska och lite löjliga och ibland alldeles överväldigande eleganta. Jag ramlade över en bild av Henry van de Veldes hustru iklädd ett av den mångsidige arkitektens alla verk, en magisk klänning av böljande art nouveau-linjer. Naturligtvis är också smycken från epoken ofta lika makalöst flotta. Tänk mästaren Laliques stringenta smycken, en återhållsam explosion av prakt och färg!

k

Fantastisk klänning anno 1902 skapad av den mångsidige van de Velde. Målare, arkitekt och formgivare som levde mellan 1863-1957.

Lalique såklart!

Lalique såklart, artnouveau för hela slanten! Han öppnade eget 1885 och arbetade innan dess bland annat för Cartier. Tänka sig att detta tidlösa klassiska smycke var superradikalt när det tillverkades…

Larger than life

Nästan overkligt vacker skapelse av Lalique igen. Opaler, ametister, emaljarbete och sköna intrikata linjer i guld. Tillverkat i slutet av 1800-talet och finns i dag i New York på The Met, Lalique tillverkade det åt sin hustru. Är det kanske hon som avbildas?

Den innovative fransosen är för många känd för sin glaskonst, och se så lik en av hans vaser är är Hortus, krukan från Svenskt tenn formgiven av Josef Frank och på plats i många borgerliga hem nu och då. Den tyska firman Hemmerle som gör überlyxiga och coola smycken för den något djärvare publiken brukar ibland vända upp och ner på ädelstenar och rikta den ofta taggiga bakdelen uppåt i sina smycken. Nog är det omöjligt att inte tänka på Hortus, och Laliques vas för delen, när man ser Hemmerles spiky skapelser! 

Blå vas av Lalique svindlande lik Hortus, glaskrukan från Svenskt Tenn som måste sålts i svindlande många exemplar!

Blå vas av Lalique svindlande lik Hortus, glaskrukan från Svenskt Tenn som måste ha sålts i riktigt många exemplar!

Granater och koppar i tysk kombo, felvända ädelstenar i Hemmerleskapelse

Granater och koppar i tysk kombo, felvända ädelstenar i skapelse av Hemmerle

gig

Sjöstjärna med gröna armar täckta av safirtaggar, Hemmerle i sitt esse. Besjälad teknisk precision…

Från Hemmerles senaste kollektion, stål med vita diamanter i givakt.

Från Hemmerles senaste kollektion, stål med vita diamanter i givakt!

Ja, nog är det märkligt hur saker från olika kontexter pekar sina fingrar mot varandra. Redan under det första århundradet skapades i den undergångsdömda staden invid Vesuvius de allra vackraste föremål i jugend- eller art nouveau-stil. Underlig och skön är vår historia minsann.

Vas från Pompeji som ju begravdes ödesåret 79 f Kr

Vas från Pompeji som ju begravdes ödesåret 79 f Kr i aska och rök.

Leave a comment