Dyra diamanter!

Är det bara jag som är trött på alla dessa bisarrt dyra diamanter och det stora utrymme dessa rosa, blåa, gula och gigantiska ädla stenar får i alla slags media. Egentligen, om man tar ut svängarna riktigt rejält, är det lite konstigt att de ens förekommer på smyckeauktioner. Förvisso har diamanter alltid varit en väsentlig del av smyckeskonsten men det är ju också ett mineral som förekommit i många (manliga) mineralsamlingar. Visst är diamant ett magiskt material med unika kemiska och fysikaliska egenskaper och just därför och faktiskt i ordets rätta bemärkelse övernaturligt vackert, magiskt etc etc. Kanske aningens beklämmande just därför att ovanliga diamanter blivit objekt för alldeles för rika män som åstundar status i kretsen av andra alldeles för rika män. När diamanter började dyka upp i Europa under antiken bars med vördnad sådana diamanter som förmodligen skulle kasseras i smyckesammanhang av idag. Nog var det bättre i det mer modesta förr! Hur som haver, Sultanen av Brunei och dennes tre hustrur anses äga  en av världens mest storslagna smyckesamlingar och sultanen har en omfattande samling av så kallade färgade diamanter. Det sägs att den klatschiga diamanthandlaren Laurence Graffs förmögenhet till stora delar är uppbyggd av sultanens inköp hos denne affärsman med rötterna i de enklare delarna av London. 1987 ropade sultanen in en röd diamant med den i sammanhanget modesta vikten om 0.95 ct för cirka $1 000 000, en astronomisk summa för färgade diamanter på den tiden. Detta anses vara startskottet för det ökade intresset för diamanter med färg.

0.95 ct röd skönhet i sultanen av Bruneis ägo.

0.95 ct röd skönhet i sultanen av Bruneis ägo.

Rolls Royce med guld, också i sultanens ägo.

Rolls Royce med guld, också i sultanens ägo.

I maj i år såldes en blå diamant, kallad “The Oppenheimer Blue”, för nästan en halv miljard kronor! Förra året shoppade en kinesisk affärsman en stor blå diamant och en ännu större rosa diamant på samma auktion till sin sjuåriga dotter. Prislapp? Cirka 700 000 000 kr! Slika historier om dyr, dyrare, dyrast diamant har duggat tätt de senaste åren. När och hur ska denna galenskap sluta?

The Oppenheimer Blue, 14.62 ct blå raritet tidigare i familjen Oppenheimers ägo, alltså den familj som länge dominerade det

The Oppenheimer Blue, 14.62 ct blå raritet tidigare i familjen Oppenheimers ägo, alltså den familj som länge dominerade de Beers som i sin tur länge styrde och ställde med det mesta i diamanthandeln.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s