Sarah, åh Sarah

Ibland kan man bli förvånad när man ser fotografier av så kallade legendariska skönheter, den bilden man själv har av kvinnlig fägring kan sannerligen krocka med andra tiders idéer om hur skönhet ser ut. Sarah Bernhardt torde vara 1800-talets mest beryktade skådespelerska, hon turnerade världen runt hela sitt liv och skördade framgångar på både teaterscenen och i societeten. Många betydelsefulla män uppvaktade henne och rörde sig i hennes kretsar, Proust, Prinsen av Wales, Oscar Wilde, Victor Hugo är några av många många flera. Ändå, på tvådimensionella bilder är hon inte supersnygg.

Saran Bernhardt..

Sarah Bernhardt..

...på scen

…på scen

Man kan höra hennes röst på fantastiska youtube, säkert var den en del av hennes magnetism. Dramatisk var hon och smyckade sig också dramatiskt, såklart passade Laliques teatraliska smycken drottningen av 1800-talets scenkonst och också firma Fouquet förfärdigade smycken åt superstjärnan nr 1! En annan gigant i epokens centrum var den tjeckiske illustratören Alfons Mucha, hans affischer är en minst sagt central del av jugendstilens bildvärld och såklart skapade han affischer med Sarah Bernhardt. Han slarvade som inredare också och skapade år 1901 den makalöst magnifika inredningen i Fouquets Paris-shop, en interiör som ännu finns bevarad.

Art nouveau miljö av Mucha i firma Fouquets butik i Paris.

Art nouveau miljö av Mucha i firma Fouquets butik i Paris. Galet grann miljö som skapades 1901.

Mucha formgav också smycken för den legendariska firman bland annat ett av Bernhardts mest kända smycken som är vad man närmast kan kalla ett sorts handsmycke, en ring hopkopplad med ett armband meddelst en slingrande orm. Stjärnan bar smycket när hon spelade Kleopatra på en av Paris scener. Detta beryktade smycke ägdes senare av Marlene Dietrich, en annan magnetisk kvinna med en alldeles fantastisk känsla för smycken. Hennes smyckesgarderob var en blandning av bara det allra bästa och mest raffinerade. När den excentriska tyska filmstjärnan, vars mor för övrigt sålde juveler i Berlin i familjens välrenommerad butik, var i behov av pengar 1987 sålde hon delar av sin samling, bland annat Muchas ormarmband för Sarah Bernhardt. Det såldes av Christies för skyhöga $750 000, då prisrekord för ett artnouveau-smycke. Undrar vem som bär det idag?

Armband som varit både i Bernhardts och Dietrichs ägo...

Armband som varit både i Bernhardts och Dietrichs ägo…tillverkat av Fouquet 1901.

Hänge som föreställer Bernhardt tillverkat av Lalique, det såldes 2009 för cirka $ 550 000

Hänge som föreställer Bernhardt tillverkat av Lalique, det såldes 2009 för cirka $550 000 och har också varit i Bernhardts ägo. 1898 fick hon det som gåva av en beundrare.

Coolaste diademet ever?

Coolaste diademet ever? Laliques guldtupp med ametist i mun. Finns på museum i Lissabon, skapades i slutet av 1800-talet.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s