posidippus

Poeten Posidippus föddes år 301 f Kr i Makedoniens huvudstad Pella. Inte så väldigt mycket är känt om den antika författaren men bevarat finns ett poem av hans hand som beskriver det bästa som finns, graverade ädelstenar! Konsten att gravera ädelstensmaterial är många tusen år gammal och under antiken användes stenar med nedsänkt gravyr till sigill och till glädje för oss alla som upptäckt och gärna frossar i konstformen från antiken finns det väldigt mycket material bevarat från både klassisk grekisk tid och från romarriket. Den moderna fototekniken gör det dessutom möjligt att njuta den lilla konstformen i uppförstorat och tydligt format. Nog är det mirakulöst hur mycket ädelstensgravörerna kunde få plats med på de små stenarna som ofta fattades i en ring. Ibland kan det såklart vara svårt att urskilja de små graverade bilderna som dessutom ofta är spegelvända, men i avtrycket framträder det graverade rättvänt och tydligt. Detta, att något litet nästan osynligt kan lockas fram och framträda i prakt och skönhet beskriver den gamla grekiska poeten Posidippus men också att stenen i sig med den otydliga men ändå befintliga bilden är ett under  av skönhet! Vem kan inte hålla med? För övrigt återfanns Posidippus lilla text om ädelstenar först för drygt tio år sedan på en mumie, den papyrusbit någon reproducerat grekens text på hade kommit till användning när man lindat in en död människokropp. Lager av mirakel bygger vår värld!

Nästan overkligt vacker bild från antiken

Nästan overkligt vacker bild från antiken, en häger i kalcedon signerad Dexamenos. Denne var verksam runt år 400 f Kr och är en gigant i sammanhanget.

 

Gammal skönhet

Karneol med den stackars Marysas som utmanade gudarna och därför flåddes levande. Denna intaglio kallas för Neros sigill och tros ha varit en av den grymme kejsarens favoritleksaker. Man tror att mästaren Dioskourides skapat den för Augustus räkning. Senare i Lorenzo de Medicis ägo, se hans namn ingraverat ovanför Marsyas böjda huvud.

Gryllus

Antik så kallad gryllos, en blandning mellan djur och människa. Till vänster ett avtryck av stenen till höger!

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s