O´Keeffe/Calder

Jag hörde på radion för inte så länge sedan att Georgia O´Keeffe tydligen är aningens förbisedd i akademiska sammanhang, hon lär vara alltför spridd och redan välbekant för att intressera akademiker enligt radioprogrammet ifråga och kanske är det så. Nog är även smycken och smyckeskonst förbisedda i akademiska kretsar och inte behöver man väl vara revolutionär feminist för att ana varför…Hur som helst så skapade en av modernismens huvudgestalter Alexander Calder fantastiska smycken, jag tror att det är obekant för många hur central och väsentlig denna del av hans produktion är och också att den ens existerar! Häromsistens talade jag med en legendarisk svenska konsthandlare, en åldrad elegant herre med mycket bred och djup kunskap om modernismen. Tänk, han kände inte alls till att Calder som mest är känd för sina mobila skulpturer också skapade magiska och väldigt säregna smycken, bland annat för sin landsmaninna O´Keeffes räkning! Många är de bilder där hon bär sin Calderbrosch vid sitt bröst.

O´Keeffe med sin vackar silver b

O´Keeffe med sin vackra silverbrosch som Calder skapade för sin landsmaninna, bilden är tagen 1950.

hjhj

Annan kraftfull amerikanska med ett tämligen   iögonfallande  halsband av Calder.

Bäst med Calders oftast bärbara och alltid eleganta smycken är den påtagliga närvaron i hans skapelser, han jobbade med lättmodulerade metaller som koppar och mässing som han ibland förgyllde och det känns som om man nästan kan se hans händer framför sig när man betraktar hans smycken och hur han formade, tvinnade och hamrade på metallerna och lockade fram sina förfinade skapelser som är så signifikativa för hans konstnärsskap.

Calder in action

Calder in action, redan vid sex års ålder lär han ha börjat skapa smycken. När han började sälja sina skapelser på ett galleri kostade de cirka $10 stycket!

I USA där det finns en ganska progressiv syn på smycken och också en benägenhet att betala en massa pengar för bra sådana är hans smycken heta samlarobjekt. Det går knappt att få tag på ett Caldersmycke för under miljonen! Calder lär ha skapat 1800 smycken, alla unika. Hoppas inte att de förvandlas till museiföremål utan att kvinnor, eller män för den delen, precis som O`Keeffe bär dem ofta och gärna!

Collie 173 000 USD

Sent förra året sålde Christies detta halsband av silver och tyg för $173 000

hjh

Underbart halsband anno 1943.

Så här flott presenterades hans smycken...

Så här flott presenterades hans smycken. Tänk om man kunde färdas bakåt i tiden…

En del av Calders smycken har onekligen en mörkare ton. Peggy Guggenheim med sina berömda örhänge.

En del av Calders smycken har onekligen en mörkare ton. Peggy Guggenheim med sina berömda örhängen av Calder direkt för hennes räkning.

Skön kvinna, halsbrytande halsband i vacker bild.

Skön kvinna, halsbrytande halsband i vacker bild.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s