W och la belle époque

Så har den till sist och äntligen landat hemma hos mig, pappersutgåvan av magasinet W´s septembernummer. Förvisso har jag redan kunnat stirra på det fantastiska omslaget i digitalt format men jag kan omöjligtvis förstå hur man kan nöja sig med tidningar som man inte kan bläddra i med sina händer, materialiteten känns för mig helt väsentlig för att fullt ut kunna njuta av ett magasin. På omslaget signerat Steven Klein tronar popprinsessan Rhianna i full regal mundering i ett suggestivt dystopiskt landskap. Från hennes kalla blick rinner metalliska tårar och resten är bara smycken, smycken, smycken absolut kongeniala med fotots uttryck.

Rhianna och Cartier...

Rhianna och Cartier…

Rhianna och Cartier

Rhianna och Cartier

Samma magnifika choker som Rhianna bär på fotot förekommer i ett annat spännande sammanhang; i en utställning som Ettore Sottsass curerade år 2002 med smycken och föremål från firma Cartier. Det tajta halsbandet som sannerligen är en triumf för la belle époque skapades av min älsklingsfirma 1906 och finns idag i den legendariska men inte längre familjeägda firmans samlingar och turnerar runt på museer runt om i världen. Tidigare har det prytt halsarna på en rad legendariska rika amerikanskor. När Sottsass första gången fick se de fler än 1000 olika föremål som han skulle få använda för utställningen var han överväldigad tvungen att lämna rummet där de låg uppradade för att hämta andan, sådan är smyckenas makt!

Choker, tajt halsband och Cartier i sitt esse...

Choker, tajt halsband och Cartier i sitt esse. Proveniens: familjen Townsend, McElroy och Hearst. Alla familjer som “byggde upp” USA av idag.

Sottsass och Cartier

Sottsass och samma choker

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s