smycken och hip hop

drake-1

Drake, rapparen som gör alla rätt just nu och syns överallt

Engelska GQ har utsett Drake till den bäst klädda mannen i världen, i juryn bakom beslutet sitter bland andra Armani, Tom Ford och Vivienne Westwood. Det är alltså en kunnig och illuster skara som placerat den kanadensiske rapparen på tronen! På magasinets omslag frontar så Drake den vinnande stilen som är påfallande klassisk och välskräddad med rötter i europeiskt mode, med en extremt välsittande diskret kostym och en flott vitt skjorta ser han ut som en tvättäkta executive! Kring ena handleden sportar Drake diskret en Rolex och kring halsen bär han två stycken tämligen jättemodesta guldkedjor långt borta från de steroidkedjor som prydde hiphopens pionjärer back in the days. Även ASAP Rocky huserar på listan, på plats nr 20 finns rapparen från Harlem också han iklädd en traditionell supersnajdig mansdräkt och i avsaknad av extravaganta smycken. ASAP är också frontfigur för Dior Homme och även Salvatore Ferragamo har använt New York rapparen i snygga men snälla reklambilder helt befriade från smycken i stil med traditionell hip-hop estetik.

1020

ASAP Rocky oklanderligt klädd, avporträtterad i samma nummer av GQ som ovan…

Som gammal smyckes- och hiphopnörd noterar jag med viss sorg den nya städade hiphopestetiken som får ta plats i de etablerade modemagasinen, hundra procent nostalgiskt längtar jag långt tillbaka till Dapper Dan och hans råa lyx tillsammans med guldkedjor som vägde tungt, tyngre, tyngst. Men nu verkar nya vindar blåsa tillbaks med det gamla till glädje för gamla rävar som jag själv. Avantgardet av idag sportar nämligen diamanter och guld i massor. Den nya vågen kommer definitivt och kraftfullt från de södra delarna av USA och i en legering av impulser från Lil Wayne, Master P och André 3000 etc träder en ny stil fram; dystopisk, våldsam, tung, iskall, monoton, materialistisk och helt överväldigande musikaliskt. Den yttre dräkten är traditionell hip-hop estetik med en sydstatstvist; pälsar, tatueringar, vapen och återigen bling, bling och bling i form av smycken som egentligen “bara” är en massa pengar materialiserade i dyra material, läs diamanter. Från vårt hörn av världen ter sig tuffingarna från södern närmast feminina i sitt uttryck. Lila och rosa pälsar, glittrande fingerringar i löjliga mängder och blonda slingor ser liksom inte nödvändigtvis macho ut ens om man kombinerar med ett automatvapen i famnen. Young Thug replikerar snabbt, kraftfullt och negerande när Mats Nileskär frågar honom huruvida gayscenen i hemstaden Atlanta, epicentrum i dagens hip-hop värld, påverkat hans estetik och skryter i samma andetag med alla “hoes” han “har”. Vad man än tänker om machoestetiken från södern så nog är det befriande med män som smyckar sig mycket och galet och kanske är cirkeln sluten nu, Slick Rick skakar hand med Gucci Mane och Young Thug och i alla fall jag myser och ryser av glädje.

xxl_magazine_121_gucci_mane

Gucci Mane med smycken anno 2009

young-thug-gucci-mane1

Gucci med sin adapt Young Thug i slutet av förra året efter en längre fängelsevistelse

screen-shot-2016-10-02-at-10-39-29-am

Young Thug med bling och mink

1394815709_migossssss_55

Migos, kungar av idag med klassisk hip hop stil i form av hängen av guld

1392677802_gucci_mane_diary_of_a_trap_god_68

Gucci, notera glassen i ansiktet. En snackis år 2009 när den dök upp efter att ikonen enligt rykten tillbringat tid på sjukhus efter en sk mental kollaps. Den är numera borttagen och Gucci sportar en hälsosammare stil…

eawxjdhoaetu5fx0gae8

Rakim, Dapper Dan och överdimensionerad guldkedja i tidernas begynnelse…

Sist men inte minst, kungen:

Slic Rick, coolast och snyggast nu som förr...

Slic Rick, coolast och snyggast nu som förr…

Mycket men snyggt!

Mycket men snyggt!

Kendrick i ett uppslag av senaste numret av GQ

Kendrick i ett uppslag av senaste numret av GQ, snajdig men inte mycket hip hop!

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s