väldoftande smycken

Synestesi är ett tillstånd när flera sinnen är sammankopplade och kanske har jag en släng av förmågan att uppleva någonting samtidigt genom två sinnen. Min misstanke grundar sig på att jag ibland upplever doftsensationer när jag tittar på smycken av David Webb! Webb som bara var 50 år gammal när han gick bort i cancer år 1975 växte upp i de sydöstra delarna av USA. 1948 öppnade han egen firma i New York efter att ha slarvat runt med olika diversejobb i det så kallade diamantdistriktet i samma stad. När han alldeles för ung gick bort i galopperande cancer hade han smyckat de flesta damer av rang i det stora landet på andra sidan Atlanten. Precis som många andra förnyare blickade Webb bakåt för att formulera och hitta sitt eget formspråk. I många av hans smycken kan man hitta referenser till så kallade främmande och gamla kulturer. Han älskade kraftiga guldsmycken och hittade inspiration i både det antika Grekland och i förcolumbianska civilisationer. Precis som Louis Cartier samlade Webb artefakter från andra kulturer och assimilerade dessa bokstavligen talat i sin smyckeskonst. För övrigt behöver man inte leta länge för att hitta referenser till firma Cartiers banbrytande Art Déco smycken! Förvisso eklektiker skapade Webb smyckeskonst med ett starkt, direkt och alltid originellt tilltal. Han skapade kraftfulla smycken för kraftfulla kvinnor. Diane Vreeland, den extremt inflytelserika journalisten och redaktören som präglat 1900-talets modefotografi och modejournalistik kanske mer än någon annan, bar gärna och ofta Webbs grafiska zebra-armband av emaljerat guld. Som den verkliga koloristen Webb var tycker jag att han kommer mer till sin rätt när han arbetar med andra färger än den hårda kombinationen vitt och svart. Med grönt, blått, rött, rosa, lila och turkos målade Webb på ytor av guld fantastiska bärbara små  mästerverk. Så vad doftar då David Webbs smycken? Är det bara jag som känner den fina söta doften av gammaldags talk som både gentlemän och damer använde förr i tiden för att dofta gott när de spatserade runt i den gamla världen?

Guld och puderrosa skapelse av Webb

Guld och puderrosa skapelse av Webb, nog doftar den fina broschen gott?

Webb, Avedon och Hutton

Webb fotad av Avedon med Hutton som modell tidigt 1970-tal.

Nutida annaons med några Webbklssiker

Nutida annons med jadeklassiker av Webb vars smycken fortfarande går att köpa i hans butik som drivits vidare efter hans frånfälle.

Korallhalsband

Korallhalsband, flamboyant och elegant samtidigt.

Uttrycksfulll lejonhanne

Uttrycksfull lejonhanne av emaljerat guld och ädelstenar. Detalj av armband.

cool,coolare,coolest och övercoolast i annons från 70-talet

Coolt, coolare, coolast och övercoolast armband i annons från 70-talet med makalösa skapelser som visar vad ett smycke kan vara.

Ett likadant zebraarmband som det Vreeland ofta bar

Ett likadant zebraarmband som det Vreeland ofta bar. Jag läste i en intervju med verkmästaren i Webbs verkstad som påstod att det tar honom 30 timmar av guldsmedsarbete att tillverka armbandet, sedan tillkommer emaljering och fattningsarbete.

jjhhj

Överdimensionerat men ändå med precision av material som använts i klassiska juveler i tusentals år, guld, jade och lapis.

Ljuv ikon i Webb armband.

Ljuv ikon i armband av Webb, Vouge 1971.

Guld av Webb i en hyllning till aztekerna.

Guld av Webb i en hyllning till aztekisk kultur.

Ljuvlig armring med ametist i huvudrollen

Ljuvligt fantastisk armring av ametist och accenter av smaragd. 

Häftigt halsband, omisskännligt Webbarbete med impulser från olika delar av värdlen.

Häftigt halsband, omisskännligt Webbarbete med impulser från olika delar av världen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s