bulgari och warhol

Jag är verkligen inte en okritisk beundrare av firma Bulgaris samlade opus men såklart har den italienska firman som snurrat sedan slutet av 1800-talet skapat en massa fanatstiska smycken. Hur kan man bli annat än jubellycklig av till exempel deras så kallade tubogas-chokers och armband av guld i olika färger med antika mynt av silver? Vilken ljuvligt sensuell lek med olika texturer och former! Men efter Bulgaris kreativa peak på 1970-talet växlade firman över till en i mitt tycke väl överdådig estetik. 1980-talets Bulgarismycken är en sorts märklig eklektisk mix av gamla stilar i en postmodern tappning helt kongenial stilmässigt med damernas hämningslösa outfits och frisyrer i tv-serierna Dallas och Dynastin som var med och definierade det glammiga decenniet. Andy Warhol som i allra högsta grad också var delaktig i 1980-talets visuella berättelse älskade såklart Bulgari och lär ha samlat på deras smycken. I en catchig replik hävdade Warhol att Bulgaris butiker var de bästa museerna för samtida konst, han tillade i senare sammanhang att Bulgaris stil är 1980-talets essens och kanske är det så. Jessica Lange, också en fixstjärna på yuppiedecenniets kändishimmel, avbildades på Interviews omslag med ett överdådigt Bulgariörhänge med en colombiansk smaragd och en stor stor gul diamant. Se det är en bild som kapslar in tidens zeitgeist; fräsha pastellfärger, blonda filmstjärnor, Warlhols estetik och journalistik och italienska smycken från Bvlgari!

Jessica Lange på Interviw

Jessica Lange på Interviews omslag 1979 med ett Bulgariörhänge och persikofärgade kinder. Warhol startade  det banbrytande magasinet 1969 och var inblandad i driften fram till sin död 1987.

kk

Magnifik skapelse från Bulgaris 70-tals kollektion “Monete”. Antika silvermynt på guld i en italiensk guldsmedsinnovation som också den har sin upprinnelse i antiken med guldvajrar som formas utan värme.

Hur kan ett sådant överdåd vara så elegant, se det är en evig fråga.

Hur kan ett sådant överdåd vara så elegant? Se det är en evig fråga.

Medioker formgivning från 1980-talet. Riktigt trist av Bulgar.

Ganska trist  formgivning från 1980-talet, i alla fall om man jämför med Bulgaris visuellt kraftfulla 1970-tals skapelser!

Snygg annons men ganska trist halsband...

Snygg annons men inte riktig lika innovativt halsband.

Jättemycket 1980-tal, bild anno 1988 från Vouge med Bulgarigarnityr...

Jättemycket 1980-tal, bild anno 1988 från Vouge, beslöjad dam med Bulgarigarnityr…

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s