bärnsten och kanske Castellani

År 1897 beskrev W Arnold Buffum i sin trevliga bok The tears of the Heliades hur han i Palestrina utanför Rom stött på en ung bondkvinna vid namn Galatea med ett synnerligen vackert halsband runt sin hals. Nyfiket frågade den amerikanske ädelstenkonnässören av vilket material det sköna smycket var skapat och blev förbluffad över svaret; bärnsten från Sicilien! Buffum försökte med alla medel förvärva smycket av bärnsten i olika och ganska otypiska färger men fick nobben och tur var väl det. Amerikanen ville nämligen återskapa sin vision av drömhalsbandet och man tror att det var ingen mindre än firma Castellani som fick det ärorika uppdraget, det vittnar både precision och stil om på de smycken som blev resultatet av hans längtan. Buffum plockade ut den finaste bärnstenen ur sina samlingar och lät den romerska juveleraren a la mode skapa en makalös parure i tidstypisk antikiserande stil! Undrar vem som fick bära de flotta smyckena!

Omslag på Buffums bok som publicerades i slutet av 1800-talet.

Omslag på Buffums bok som publicerades vid förra sekelskiftet. Amerikanen hade svårt att tro att Galateas halsband verkligen var skapat av bärnsten, han hade aldrig tidigare sett materialet i så ovanliga färger!

Flott replik

Flott replik med bärnsten från Buffums samlingar i mer typisk färg, med stor sannolikhet tillverkades de vackra smyckena av firma Castellani i slutet av 1800-talet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s