hiphop och goyard

Det elitistiska märket Goyard, från Paris såklart, har förekommit i hiphopkretsar i mer än ett decennium vid det här laget och naturligtvis var det Pharrell Williams som först sportade lyxmärket som skryter över sin kundkrets på hemsidan. Vilken firma skulle för övrigt inte göra det när bokstavligen alla-från Picasso till Wallis Simpson via Rockefellers och Romanovs regelbundet rockat Goyards läderprodukter. Efter Pharrell följde tätt Mr West osv osv osv. Men nu är det inte bara de mer välartade och eleganta hiphoparna som bär Goyards emblematiska läderväskor! Vildarna från Södern med sin oemotståndliga musik som just nu sopar mattan med sina konkurrenter från New York och Los Angels använder nämligen också frekvent väskor från det franska lyxmärket. I sina så kallade explicita texter skryter de hämningslöst om att de rullar runt i lyxbilar med högar av cash i sina Goyardväskor och glittrande Rollies på sina handleder och stora vapen på sätet. Förra sommaren hamnade veteranen DJ Khaled som producerat många av sydstatsartisterna i blåsväder när han sportade en flott jacka med Goyardprint: TOTAL FAKE utbrast lyxmärket förolämpat på sitt Instagramkonto varvid blixtsnabbt replikskifte uppstod. Ni kanske inte vill att jag ska använda era produkter? blev Khaleds förnärmade svar. Frågan är hur Goyard ska tackla hiphopens faiblesse för deras produkter och det faktum att deras ikoniska väskor inte sällan förekommer i miljöer där Goyards traditionella klientel inte har för vana att vistas i. Är det någon som minns hur försäljningen av champagnen Cristal rasade när Jay Z uppmanade till bojkott av drycken när ägaren av märket dissade hiphopkulturen? Säkert är beslutsfattarna på den gamla franska firman Goyard väldigt försiktiga, en aldrig så liten men slarvig rörelse kan störa relationen till den viktiga hiphopkulturen och dess publik som ovedersägligen styr väldigt mycket i dagens mode och populärkultur. De flesta stora modehusen flörtar idag hämningslöst med hiphopens streetkultur, Karl Lagerfeld som är en gammal Goyard-kund använder för övrigt just Pharrell som frontfigur för sina Chanel-jackor. Khaleds jacka var såklart tillverkad av “äkta” Goyardsjalar av silke. Han lär ha spenderat drygt $30 000 för att kunna sy upp sin snajdiga jacka och Goyard plockade snabbt bort inlägget på sitt instagramkonto.

Den alltid snygga Pharrell var den första som syntes i Goyard

DJ Khaled med jackan som väckte uppmärksamhet förra sommaren

Märkets respons, ett inlägg som snabbt plockades bort!

Lambo med Goyard, säkerligen inte ett officiellt samarbete…

Till och med jag som är tämligen förhärdad tycker att 21 Savages våldsromantik är olustig, hans musik är extremt skoningslös och mörk.  Här ses han med Goyardväska i ena handen och nyshoppade sneakers i den andra. Inte precis en traditionell Goyardkund…

Travis Scott, stilikon från annan miljö än Goyards vanliga kunder

2 Chainz, en av de snyggaste av idag med en blå Goyardbag…en röd bag av samma tillverkare i förgrunden..

21 Savage med kompisar

Höjdare som dissar ett annat traditionellt franskt elitmärke, Cristal som var i varje hiphopares glas innan deras VD dissade hiphopkulturen. Mycket har hänt på tio år och inte många av idag vågar utmana den inflytelserika hiphopkulturen. Det kostar för mycket att stöta sig med dess utövare och deras publik.

The baddest woman in the game, den fantastiska Beyoncé med vintage Mercedes och Goyard i baksätet.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s