lucia pica och sigill/klackringar

I det senaste numret av the gentlewoman, den engelska tidskriften för tänkande kvinnor som gillar “yta”, trevar en av deras skribenter efter ett uppdaterat alternativ till den traditionella vigselringen. Tydligen är det populärt i kreddiga kretsar av idag att med en egen utförd tatuering kring fingret markera sitt civilstånd men artikeln visar på ett bättre och snyggare alternativ, en klackring! I samma nummer porträtteras den flotta Lucia Pica, neapolitanskan som är ansvarig för Chanels makeup-division. Hon syns sällan utan sin iögonfallande klack- eller sigillring som med största sannolikhet är tillverkad av det orangea mineralet karneol. Stenen i Picas ring verkar vara graverad med en bild och jag tror mig nog vilja påstå att ringar av sagda typ är tjusigare i just graverat utförande, i alla fall är det vansinnigt flott på den vackra Pica. Under antiken avsåg faktiskt begreppet ädelsten just graverad ädelsten och karneol var förmodligen det vanligast förekommande materialet i smyckeskonsten då. Redan de gamla grekerna frossade i det orangea materialet som de graverade bilder i och använde som personligt sigill innan namnteckningen tog över som “signatur”. Det skulle inte förvåna mig om Picas ring är från antiken, det är nämligen inte så särskilt svårt att komma över antika ringar eftersom att de tillverkades i så stora mängder. Sigillringar har burits av mäktiga män långt tillbaks i tiden och beryktade är de ringar som tillhört Alexander den store, kejsar Nero, Freud, Nietzsche, Platon osv osv och ibland har ringarna varit graverade med familjevapen och monogram men också med elaborerade bilder i olika former och färger. Nu är det alltså dags för kvinnor att använda den manliga ringtypen som bevis på att de är gifta. Om trenden håller i sig eller inte återstår att se men nog är det snyggt! Jag har själv en graverad antik karneol i en vacker gammal ring och lät en kvinnlig kompis pröva det flotta smycket; jag känner mig så mäktig och kraftfull utbrast hon och så är det. Om än små så kan smycken fylla dig med stora känslor!

Lucia Pica med sin vackra ring, en så kallad sigillring som tydligen är ett alternativ till traditionella vigselringar om man ska tro The Gentlewoman. 

Oftast ses neapolitanskan med sina trendiga ringar!

Karneol graverad och signerad av Dioskourides som var verksam 65-30 f kr, han anses vara en av antikens främste ädelstensgravörer.

En annan antik skönhet av karneol som föreställer Alexander den store.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s